Aan alle vrienden van het Rolder Kerkgebouw 30 oktober 2023

with Geen reacties

Rolde, 30 oktober 2023

Aan alle vrienden van het Rolder Kerkgebouw,


Geachte vriend,


Wij willen u hierbij graag informeren over het laatste nieuws van de Stichting Behoud Rolder Kerk.

Boekenmarkt 9 september 2023
Op 9 september was de jaarlijkse boekenmarkt weer een groot succes. De markt trok ruim 300 bezoekers die er duidelijk zin in hadden, geholpen door het fantastisch mooie weer. Meer dan 50 meter aan boeken vond een ander huis, er werd veel Jacobuswijn verkocht (naast rood nu ook wit) en het marktcafé werd druk bezocht. De bruto opbrengst was ruim €3400 waar na aftrek van kosten (vrnl. huur van kramen en inkoop wijn) €2300 van overbleef. Met veel dank aan de boekenclub die het jaar rond op maandagmiddag boeken inzamelt en ordent in het Tichelhoes aan de Hunebedweg en alle anderen die elk jaar weer meehelpen om deze markt mogelijk te maken – waarbij speciale bedankjes voor Liesbeth Mooij als coördinator van de boekenmarkt en voor kraanbedrijf Adrie van Assem uit Eldersloo niet achterwege mogen blijven: zonder Adrie’s belangeloze hulp zou het niet mogelijk zijn om de vrijdagmiddag voorafgaand aan de markt de ontelbare dozen met doeken van het Tichelhoes naar het terrein rondom de kerk te krijgen.

Roldertorenrun 30 september 2023
Op 30 september vond alweer de tweede Roldertorenrun plaats, georganiseerd door een aantal enthousiaste lopers uit Rolde die zich in 2022 hebben verenigd in Stichting Roldertorenrun. Alle afstanden (5km, 10km en halve marathon) waren dit jaar ‘uitverkocht’, met prijsuitrijking in de kerk. Uit de inschrijfgelden heeft de SBRK maar liefst €500 ontvangen als donatie van de Stichting Roldertorenrun, waarvoor veel dank!

Rabo Clubsupport 2023
We hadden u gevraagd om in september uw stem te geven aan de SBRK en daar is goed gehoor aan gegeven! We hoopten op een mooie financiële bijdrage om een audiotour in de kerk te kunnen maken waarmee bezoekers – ook als er geen gidsen van de SBRK aanwezig zijn – een digitale rondleiding kunnen krijgen door het kerkgebouw, om meer te weten te komen over de geschiedenis en de bezienswaardigheden van het kerkgebouw. Hoeveel stemmen er precies op de SBRK zijn uitgebracht is niet bekend, maar wat we wel weten is dat de actie ons een bedrag van €282 heeft opgeleverd, waarvoor dank natuurlijk aan de Rabobank maar zeker ook aan u!

Concert Crescendo uit Grolloo 12 nov 2023
Nadat muziekvereniging Euterpe uit Rolde in2019 ophield te bestaan heeft Crescendo veel musici uit Rolde verwelkomd.

Op zondagmiddag 12 november geeft Crescendo een concert in de Jacobuskerk.

Tijdstip 15-17 uur, inloop vanaf 14:45 uur.

De toegang is gratis!Geen Goede Doelen Kerstmarkt in de Jacobuskerk in 2023
Tot onze grote spijt is het ons niet gelukt om coördinatoren te vinden voor de Goede Doelen Kerstmarkt 2023, nadat Liesbeth Mooij en Marion van Wely begin dit jaar lieten weten dat zij niet langer actief konden blijven als coördinatoren.

Dit betekent dat er – in ieder geval dit jaar – geen Goede Doelen Kerstmarkt in de Jacobuskerk zal zijn: spijtig voor de Goede Doelen die elk jaar op een grote gift konden rekenen, spijtig voor de kas van de Stichting Behoud Rolder Kerk, maar vooral spijtig voor iedereen die de afgelopen jaren met grote inzet als vrijwilliger heeft meegewerkt en uiteindelijk ook bijzonder spijtig voor de hele kerk- en dorps gemeenschap die met grote trouw de markt bezocht om er kniepertjes, kerststukjes, lootjes of kaarten te kopen en om in het marktcafé een glaasje glühwein te drinken.

Met prachtige herinneringen aan de schaapskudde van Balloo om de kerk heen, aan het muziekcorps dat kerstliederen onder de toren blies, de burgemeester en de kerstman in een arreslee… Het was een prachtig dorps-evenement met een verlichte kerk in de hoofdrol: we voelen allemaal een leeg plekje in ons hart na zoveel jaren kerstmarkt.

De kroonluchter in de hal onder de toren
Het zal diegenen die onlangs de Jacobuskerk hebben bezocht niet zijn ontgaan dat er sinds begin augustus een fraaie antieke kroonluchter hangt in de hal onder de toren. De kroonluchter is een gift van Hans Reeskamp, oud voorzitter van de SBRK. Vervolgens heeft Installatiebedrijf Kamps BV de kroonluchter voor eigen rekening gerepareerd en gemonteerd. Namens de SBRK: bijzonder veel dank aan Hans Reeskamp en Henk Kamps! We zijn er letterlijk en figuurlijk mee verguld!Hebt u al gehoord van ChatGPT? Het volgende stukje tekst over de kroonluchter is met dit programma tot stand gekomen. Je geeft een opdracht “schrijf een wervende tekst over… in de stijl van…” en je krijgt iets volstrekt onverwachts!

Kroonluchter verhuisde in Rolde van het oude gemeentehuis naar de Jacobuskerk
In het statige Rijksmonument, het voormalige gemeentehuis in Rolde aan de Hoofdstraat 11 hing een kroonluchter die de ziel van een vervlogen tijd lijkt te dragen. Jarenlang straalde deze prachtige lichtkroon in de stijlvolle hal van het voormalige gemeentehuis. Na zijn verhuizing in 2021 schonk de heer Hans Reeskamp (oud-voorzitter van de SBRK en voormalig bewoner van de woning Hoofdstraat 11 Rolde), die deze schat ooit verwierf bij een antiquair, de bijzondere lamp aan de Stichting Behoud Rolder Kerk om te stralen in de entree onder de toren van de Jacobuskerk.

Kamps installatietechniek uit Rolde sprong bij en voorzag de kroonluchter van nieuwe bedrading en ledlampen en droeg in de zomer van 2023 zorg voor de montage van de lamp onder de toren, waar de lamp grootsheid en historische allure geeft. De lichtstralen die de kroonluchter nu werpt, dansen samen met de oude stenen muren en brengen de verhalen van eeuwen tot leven. Het is een samensmelting van tijdperken, een ontmoeting tussen het heden en het verleden.


Wanneer men de hal van de Jacobuskerk betreedt en zijn blik omhoog richt naar de stralende kroonluchter, voelt men de harmonie van deze bijzondere combinatie. De kroonluchter lijkt als een bewaker van het verleden, die waakt over de geschiedenis van dit monument en het erfgoed van Rolde. Haar licht verlicht niet alleen de ruimte, maar ook de harten van hen die het voorrecht hebben haar te aanschouwen.

Met een hartelijke groet,
Het bestuur van de SBRK

Arie van Haeringen

Michel Schoenmaker

Frank van der Burg

Renate Meijering

Henriëtte Meijer

Bert Knol