Kerstmarkt

with Geen reacties


Wij zoeken een

Coördinator Kerstmarkt

Ben jij een enthousiaste en organisatorisch sterke persoon die dol is op de feestelijke sfeer van kerstmarkten? Heb je ervaring in het aansturen van teams en houd je moeiteloos het overzicht? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Lees er meer over in onze vature

Vacature coördinator Kerstmarkt (vrijwillig) voor de Stichting Behoud Rolder Kerk

Word jij onze nieuwe vrijwilliger?


Kerstmarkt Jakobuskerk 9 december van 16.00 tot 20.30 uur.  

Na twee jaar zonder kerstmarkt was het weer even wennen om in oktober al over kerstbakjes en kniepertjes en een kerstcafé te overleggen: waarom doen we dit? Zou er genoeg belangstelling zijn? Kunnen we na twee Corona -jaren nog op de oude vrijwilligers rekenen? We keken elkaar onderzoekend aan, maar het vooruitzicht van een kerk vol lichtjes, geurend naar dennengroen , en het tevreden gevoel als alles goed verlopen is en het Goede Doel  en de Stichting Behoud Rolder Kerk met een mooi bedrag verder kunnen, trok ons over de streep.  Er komt weer een kerstmarkt op vrijdag 9 december van 16.00 tot 20.30 uur in de Jakobuskerk!

En dus doen we een beroep op ieder die dit leest: kom langs en geniet van de sfeer en van het brede aanbod van kerstboeken tot kerststukjes en van zelfgemaakte jams, sappen en notenbonbons tot aanmaakhoutjes, van kniepertjes en (kunst)verlotingen, van kaarten en sieraden uit alle windstreken. 

Ook verloten we dit jaar iets heel unieks namelijk een optreden van de Rolder bluesband GG and The Cruisers. En na afloop is er dan koffie of glühwein met gebak. Wordt u al een beetje warm van binnen?

De helft van de opbrengst van de kerstmarkt is bestemd voor de Stichting Behoud Rolder Kerk. De andere helft gaat traditiegetrouw naar een goed doel; dit jaar is dat de Stichting Hand in Hand.  Over kinderen- met- een beperking en volwassenen die samen in Nkoranza, Ghana een leefgemeenschap vormen in een land waar nog weinig aandacht is voor deze groep mensen. Hun Nederlandse steunorganisatie zal u laten zien wat er gebeurt met het geld dat wij bij elkaar zullen brengen.    

Kortom: na twee jaar zien we elkaar weer: vrijwilligers en bezoekers als vanouds in de warmte van de Jakobuskerk.

Graag tot ziens. 

Liesbeth Mooij en Marion van Wely,  
coördinatoren kerstmarkt 2022. 


‘Hand in Hand’ Nkoranza, Midden-Ghana. 

Intro 

De stichting Behoud Rolderkerk heeft als goed doel voor de opbrengst van de Kerstmarkt 2022 gekozen voor de ‘Hand in Hand Community’. Dit is een leefgemeenschap voor geestelijk en meervoudig gehandicapte kinderen in Nkoranza, Ghana en kan, wat betreft het omgaan met mensen met een verstandelijke beperking, zonder overdrijving een inspirerend voorbeeld voor de Ghanese samenleving worden genoemd. 

Geschiedenis 

De leefgemeenschap werd in 1992 opgericht door de tropenarts Ineke Bosman. Zij zag bij haar werk dat deze kinderen in Ghana helaas vaak ernstig miskend en in de steek gelaten worden, o.a. door de wijdverbreide angst voor “boze geesten”. Deze zouden de oorzaak zijn van de handicap van deze kinderen. Hun geschiedenissen zijn dan ook vaak ongelooflijk triest, vol mensonterende verhalen over afwijzing, verlating, ernstige verwaarlozing en zelfs mishandeling of erger. Ineke had als droom om voor deze verstandelijk beperkte kinderen een veilige en liefdevolle leefomgeving te bieden en die droom is in Nkoranza uitgekomen. 

Begeleiding vanuit Nederland wordt vanaf 2009 verzorgd door het echtpaar Albert en Jeanette van Galen, resp. tropenarts en docente basisonderwijs. De dagelijkse leiding in Ghana berust bij twee capabele Ghanezen.  

Nu 

‘Hand in Hand’ vormt intussen al jarenlang een bijzonder aansprekende woon- en leefgemeenschap voor 100 geestelijk en meervoudig gehandicapte kinderen, afkomstig uit heel Ghana. Zij ontvangen hier goede verzorging en aangepaste ontwikkelingsprogramma’s in een zeer stimulerende en veilige omgeving. Er is o.a. een mooie “beschutte werkplaats” voor de jongvolwassenen, die daar creatief bezig kunnen zijn en er ook heel aantrekkelijke sieraden en kleurrijke stoffen maken! ‘Hand in Hand’ gaat niet uit van de beperkingen van de kinderen maar probeert te ontwikkelen wat zij nog wel kunnen doen. 

De Community functioneert in feite als één grote “familie” en heeft daardoor een unieke en zeer positieve sfeer. Ruim 30 jongeren uit heel Ghana, caregivers genoemd, dragen de zorg voor een aantal van de bewoners, net zoals een “vader of moeder” dat zou doen. Zij wonen met elkaar in diverse huisjes, verspreid over het terrein. De caregivers zijn getraind in een speciaal ontwikkeld trainingsprogramma en worden daarnaast door diverse deskundigen bijgeschoold en geadviseerd, o.a. autisme-deskundigen en orthopedagogen, fysiotherapeuten en pedagogen uit Europa. Ook is er altijd plaats voor stagiaires die ter plaatse op een leerzame manier ondersteuning bieden.  

De medische zorg wordt in voorkomende gevallen geboden door het ziekenhuis van Nkoranza, dat direct naast de Hand in Hand Community ligt. 

Sinds een jaar of zeven runt de Community ook een ‘Outreach’ afdeling. De stafleden daarvan bieden zorg aan kinderen met een verstandelijke of meervoudige beperking en hun ouders in dorpen in drie omliggende Districten. Zo wordt voorkomen dat kinderen in de steek gelaten worden en wordt ervoor gezorgd dat kinderen passende zorg krijgen, o.a. met behulp van anti-epileptica, hulpmiddelen, fysiotherapie en enkele centra voor dagzorg. 

Gastverblijven 

Op het terrein staat ook een aantal gastverblijven B&B waar reizigers gebruik van kunnen maken. Zij komen vrijwel zonder uitzondering onder de indruk van het unieke karakter van de leefgemeenschap met zijn vitale en positieve uitstraling.  

Steunstichting 

De stichting ‘Hand in Hand Nederland’ [ANBI] zorgt voor allerlei beleidsmatige en andere ondersteuning en ook het beheer van de financiële middelen die als sponsoring en giften in NL binnenkomen. 

Website 

Wie meer over de ‘Hand in Hand Community’, de ontstaansgeschiedenis of de levensgeschiedenissen van de kinderen wil weten kan eens rondkijken op de website: www.operationhandinhand.nl 

Aldaar ook informatie over ‘adoptie’ en andere financiële steun. Het kan niet anders dan dat je onder de indruk komt wat daar gebeurt. 

Contact in Rolde: Peter Visser, Volmachtenlaan 1, tel. 0592785112  

Eerdere edities